Jedna obavezna šetnja Beogradom: vodič kroz srpsku prestonicu

Bilo da ste tek počeli da živite u ovom gradu ili dolazite kao domaći ili strani turista, ova šetnja srpskom prestonicom biće Vam obavezna. Kako je svako mesto najbolje upoznati šetajući se, svoje hodanje bi bilo idealno da započnete od mesta gde ste smešteni. Međutim, kako je poznato da smeštaj Beograd ima u gotovo svakom delu grada, ako ste nešto udaljeniji od šireg centra pametnije je da koristite prevoz, kako biste energiju sačuvali za sledeće punktove.

Počnite kod Vukovog spomenika

Neka Vaša šetnja započne kod spomenika Vuku Karadžiću, a zatim se produži Bulevarom kralja Aleksandra pored zgrade Tehničkih fakulteta i spomenika Nikoli Tesli, Univerzitetske biblioteke i Pravnog fakulteta. Usput možete uzeti kafu za poneti u nekom od mnogobrojnih kafea, fotografisati se i malo odmoriti na obodima Tašmajdanskog parka, i još jednu fotografiju uraditi pored neke od fontana.

Crkva sv. Marka

Nemojte preskočiti ni da posetite crkvu sv. Marka, koja će Vas sigurno ostaviti bez daha svojom velelepnošću. Izgrađena 1940. godine, oblikovana je u duhu vizantijskog stila i podseća na veoma važan srpski manastir, Gračanicu, a u njoj se nalazi i sarkofag sa posmrtnim ostacima najmoćnijeg srpskog vladara, cara Dušana.

Trg Nikole Pašića

beogradDa biste stigli do Trga Nikole Pašića, proći ćete pored zgrade Narodne skupštine, monumentalnog zdanja ukrašenog fasadnim medaljonima sa antičkim ličnostima, na čijem ulazu se nalaze velelepna skulptura poznatog vajara Tome Rosandića, „Igrali se konji vrani“. Na trgu Nikole Pašića, nazvanom po jednom od gradonačelnika Beograda, nalazi se Dom sindikata, predivna fontana i plato na kom se možete kratko odmoriti.

Terazije i Knez Mihailova ulica

Kada izbijete na trg Terazije, trebalo bi obavezno da se fotografišete ispred Terazijske česme, podignute 1860. u znak sećanja na kneza Miloša Obranovića, uživate u arhitekturi hotela „Moskva“ i hotela „Balkan“ i krenete ka glavnoj, Knez Mihailovoj ulici i pešačkoj zoni, koja uvek vrvi od prolaznika. Na Trgu republike, omiljenom sastajalištu Beograđana, nalazi se spomenik podignut u čast Mihaila Obrenovića, Narodni muzej i Narodno pozorište. Možete šopingovati u nekom od butika, malo odmoriti i popiti kafu u nekom od zanimljivih kafea ili ručati u restoranu, posetiti galerije i knjižare, te nastaviti ka Kalemegdanu, Beogradskoj tvrđavi.

Kalemegdan

Uživanje u prirodi, pogled na reke, mnogobrojne statue poznatih pesnika i slikara, brojni spomenici kulture i upečatljive fontane samo su neki od razloga zbog kojih neizostavno ovu šetnju morate završiti na Kalemegdanu. Možete se provozati vozićem ako je lep dan i ako ste se baš umorili, pogledati neku od uličnih galerijskih postavki i, neizbežno, fotografisati se ispred kalemegdanskog Pobednika, simbola Beograda.

Smeštaj Beograd

Kako povoljan smeštaj Beograd nudi u zaista svim delovima grada, koji su međusobno dobro povezani gradskim prevozom, to Vam neće biti teško da pronađete nešto po svom ukusu. Možete birati između hotela, hostela ili apartmana, prema ceni ili vrsti koju preferirate. Pošto smeštaj Beograd nudi veoma povoljno, posebno u poređenju sa zapadnoevropskim cenama, možete izabrati i uži ili širi centar za svoj boravak. Ne zaboravite da odštampate ili kupite mapu, i već danas isplanirajte posetu ovom divnom gradu. Kako sjajnu hranu, dobar provod i odličan smeštaj Beograd nudi, neka to budu samo tri inicijalna razloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *