Pomeranski spic

Pomeranski spic je mali pas, najmanji je pas iz porodice spic ( reč spic na nemačkom je u prevodu patuljak). Ne zna se tačno kada je počelo da se forimirajući ovu rasu vrši njenjo smanjivanje. Takođe neizvesno je i mesto nastanka ove rase, ali zna se da je pomeranski spic nastao u Nemačkoj i pokrajni Pomeranian, pa je otuda i dobi naziv pomeranski spic.

Pomeranski spic je popularanost doživeo u Engleskoj

Ti psi se dosta razlikuju od današnjih koje zovu još i pomeranski spic Boo . NJihova težina je nekada bila oko 13 kg,  a najverovatniji predak pomeranskog spica je nemački spic. Naziv rase pomeranac, odnosno pomeranski spic dobili su tek dolaskom u Englesku i tada su svi bili beli, pa postoji teorija da je postao od japanskog spica, to jeste da prvi pomeransci potiču od njih. NAjveća popularnost pomeranskog spica je 1870 godine kada je kraljica Viktorija donela jedno braonkasto sivkastog pomeranca iz Italije. Bio je to njen ljubimac.

Početkom 20 veka pomeranci se pojavljuju i u Americi, a pomeranci su postajali sve manji i manji. Danas i dalje nose epitet male meke krznene lopte koja je popularna na svim izložbama i kućni ljubimac za život u zatvorenom prostoru, stanu, samo kakav se poželeti može.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *