Prodaja i proizvodnja peleta u Novom Sadu

Da li je pelet gorivo koje će se najviše koristiti u budućnosti? Odgovore na ova pitanja, kao i detaljnije informacije vezane za pelet potražili smo kod ludi koji rade prodaju i proizvodnju peleta u Novom Sadu.

Pelet je gorivo budućnosti

Kako su nam iz prozvodnje peleta u Novom Sadu objasnili, da je pelet u razvijenim zemljama Evrope već zauzeo vodeće mesto kao energent za zagrevanje. Trenutno podaci govore da je u Holandiji, Velikoj Britaniji, i Belgiji pelet glavni energent u velikim elektranama, u Danskoj i Švedskoj se pored velikih i srednjih elektrana koristi i u manjim stambenim sistemima za zagrevanje kao zamena za naftne derivate, dok je Austrija vodeća u upotrebi peleta prema broju stanovnika, procenjuje se da 2/3 novih domaćinstava poseduje sistem za grejanje koji koristi pelet. Takođe i u SAD se koristi negde oko 2,5 miliona tona peleta za grejanje godišnje.

Zašto je lakše grejanje na pelet

Zašto je pelet toliko popularan? Lakoća korišćenja i grenja sa peletom jer su sve peći na pelet dizajnirane tako da rade automatski. Od nas koji se grejemo celokupni posao je da iz džakova sipamo pelet u spremište, uključimo peć i programiramo je. Minimalno je i čišćenje pepela, pa je i tu maksimalno olakšan posao. Nema muke oko loženja svaki dan i po nekiliko puta istresanja pepela. Peć sam dozira grejanje na osnovu podešene temperature. Izduvni gasovi su takođe svedeni a minimum u odnosu na druge oblike sagorevanja, pa će vam i stambeni objekt manje da počadi.

Pelet je gorivo koje ima ispod 10% vlage što mu pruža efikasno iskorišćavanje i poseduje veliku energetsku moć.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *