Razlike između ALU i PVC stolarije, usteda energije

Glavni razlog zbog čega se menja stara stolarija je enrgetska efikasnost, odnosno ušteda energije iz tog razloga uzima se pvc stolarija, alu stolarija ili neke kombinacije kao drvo alu stolarija zbog bolje izolacije.

Pvc stolarija je energetski efikasnija

Sa stanovišta toplotne izolacije pvc stolarija je na prvom mestu i sa njom imate najveću uštedu energije. Pazite kada govorimo o uštedi energije računamo, leto i zimu, jer u letnjim periodima potrebno je uključivatu klima uređaj, koji radi na struju, zato je važno leti sačuvati svežinu u domu, a zimi toplinu svog doma zadržati unutar zidova. Zimi ćete uštedeti na grejanju svog životnog prostora, a leti ćete manje energije potrošiti na rashlađivanje. Sa pvc stolarijom mnogo lakše ćete “preživeti” hladne dane, i to baš one kada temparatura padne žestoko ispod nule, jer tada do izražaja dolaze termoizolaciona svojsta pvc stolarije, dihtovanja i guma koje sprečavaju prodor hladnog vazduha spolja. Takođe stakla se premazuju pa taku čuvaju toplotu iznutra, a u letnjem periodu sprečavaju direktan prodor sunca i zagrevanje. Prednost PVC ćete najbolje osetiti kada u stanovima prestane grejanje noću, vidite da je temperatura u stanu pala samo za koji stepen.

Drvo alu stolarija za bolju energetsku efikasnot alu stolarije

Sa stanovišta emergetske efikasnosti alu stolarija nema takve osobine termoizolacije kao što je to PVC stolarija, stambeni objekti koji imaju alu stolariju su hladniji zimi i troše više energije za zagrevanje i održavanje stepena toplotne energije. Ista situacija je i u letnjem periodu, što znači da i u letnjem periodu klima više radi, pa troši više struje. Zato se sve češće pribegava jednoj novoj kombinaciji i to drvo aluminijum stolarija, gde je spolja aluminijum, a iznutra drvo. Aluminijum štiti stolariju od atmosferskih uticaja, a drvo iznutra pruža toplotnu izolaciju i povećava energetsku efikasnost stolarije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.